Minulý měsíc jsem v článku (klik!) psala důvody proč pít čistou vodou. Dnes vám napíši důvody proč jíst více ovoce
a zeleniny, abych vám dodala motivaci v pokračování zdravější stravy. Protože
to co dáváme tělu vnitřně, dává nám tělo zpátky na vzhledu a na váze.
Jedním velkým důvodem by mělo být dodání vitamínů, což se
hlavně teď na podzim velmi hodí, abychom nemuseli pořád pokašlávat a tahat
papírové kapesníky po kapsách. Ale vitamín C není pouze v citrusech, jak
si spousta lidí myslí, ale téměř ve veškeré zelenině a ovoci.
Dalším důvodem by mohlo být odstranění drobných zdravotních problémů,
anebo spíš preventivním užíváním jejich předcházení. Určitě znáte nějakou tu osvědčenou babskou
radu. Třeba tu, že mrkev je dobrá na oči, nebo brusinky na zánět močového
měchýře. A můžete jim věřit, oni naše babičky věděli, co dělají.
Ale když se vrátíme k běžnějším problémům, které nás
holky věčně trápí, třeba třepení nehtů. Na to je rozhodně nejlepší vitamín B,
který nalezneme například v banánech, hruškách, luštěninách a oříškách, mandlích
a arašídech. Chcete zářivou hřívu? Pak se spíš pokoukněte po vitamínech A a C,
především zelené zelenině, špenátu a brokolici. Trápí vás celulitida na
zadečku? Začleňte do jídelníčku opět vitamín C, jablka, mrkve, okurky a třeba
rajčata.
Posledním důvodem, ačkoliv pro někoho bude ten hlavní důvod,
pro mě to je ten nejméně důležitý, je kalorický obsah.
Například jedno balení Kinder Bueno (mňam) má 246kcal,
kdežto jeden banán 113 kcal, jablko 86kcal, mandarinka 26kcal.
Ze slaného třeba Bohemia chips mají balení cca 400kcal,
zatímco 5ks cherry rajčátek mají 35kcal, což je desetina chipsů, celá hadovitá
okurka má 42kcal a červená paprika kolem 43 kcal.
Určitě vás při čtení napadlo, že se potraviny a vitamíny
skrz celý článek různě prolínají. A to je na tom to pěkné. Když si udělám svůj
oblíbený salát z rajčat a okurky, mozzarelly a olivového oleje, dostanu do
sebe super antioxidant, betakaroten, spoustu vitamínů, draslík, okurka pomáhá
odvodnit a očistit a zlepšit pevnost mých vlasů.
Mým dalším krokem bude zaměřit se na množství cukru,
především toho rychlého, který do sebe přidávám v různých formách.
Z čehož rozhodně nemám žádnou radost a naučit se ho nahradit zdravější
variantou a bez Éček.
Vaše Miška
Super článek! Spousta pravdya naštěstí jím spoustu zeleniny a ovoce, díky tomu nebývám nemocná a za poslední rok se mi hodně zlepšily nehty :).
OdpovědětVymazatNa příští článek se moc těším, protože s cukrem mám problémy, myslím, že ho přijímám nadbytečně :/.
Děkuji, článek bude ale až po Vánocích, přeci si nebudeme kazit Vánoce ale ideálně pro novoroční předsevzetí. ;)
Vymazat